De Weerter stadsgidsen hebben de open ‘Urnenveldwandeling’ vanwege de aangekondigde hitte verplaatst van zondag 14 augustus naar zondag 21 augustus. De wandeling staat onder leiding van stadsgids Harrie Mennen. De open wandeling van deze maand vindt plaats in het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen op de Boshoverheide, aan de rand van Weert. De aanvang is om 14.00 uur. Het vertrekpunt is bij parkeerplaats ‘Urnenveld’, nabij spoorlijn Weert-Hamont.

Urnenveldwandeling

Uniek
Op de Boshoverheide werden tussen 900 en 450 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels. Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen. Maar ook de IJzeren Rijn komt aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. Er is ook aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Dorplein. Volgens de begeleidende stadgids wordt het ‘een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders…’.

Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: [email protected]
Het maximale aantal wandelaars is: 20
De wandeling duurt ca. 1,5 uur.
De kosten bedragen €3,- p.p. (kinderen tot 12 jaar gratis!)

Zie ook de website.

Het bericht Urnenveldwandeling met Weerter stadsgidsen vanwege hitte verplaatst naar zondag 21 augustus verscheen eerst op Nederweert24.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.