Noord-Koerdistan

In de noordelijke Koerdische provincie Şirnex, het hart van de Botanische verzetsregio, staan ​​de natuur en vooral de bossen in het vizier van de Turkse staat. Er worden voortdurend nieuwe militaire forten gebouwd en alle hogere vegetatie eromheen wordt vernietigd. Hetzelfde geldt voor de militaire wegen die leiden naar de basissen van het bezettende Turkse leger. Dit proces is sinds 2019 in een stroomversnelling geraakt. Sindsdien hebben door het regime uitgeruste paramilitairen, zogenaamde dorpswachten, om “veiligheidsredenen” tienduizenden bomen op het Cudî-massief gekapt. De dorpen Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) en Rîsor (Risor) en de gebieden Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkerteka, Q en Pêşya Girê Derîncê bevinden zich in “speciale veiligheidszones” en mogen niet worden betreden. De ontbossingom hen heen gaat door.

Hoewel de juridische pogingen tegen de vernietiging van het bos nog steeds geen fundamentele resultaten hebben opgeleverd, laten satellietfoto’s op Google Earth de omvang van de vernietiging zien. Als je de foto’s uit de jaren 2020 en 2021 naast elkaar legt, valt meteen het dramatische verschil op. Veel van de regio’s die op de beelden uit 2021 nog steeds bebost zijn, zijn dat tegenwoordig niet meer.

Het persbureau MA (Mesopotamia Nieuwsagentschap) sprak met de inwoners van de getroffen regio. Zeki Irmez vecht tegen de vernietiging van de natuur. Hij is een van de eigenaren van de bosgebieden en vertelt: “We hebben besloten om geen bomen meer te kappen omdat ze ze toch elk jaar platbranden. In 2018 is echter begonnen met het plunderen van de Cûdî en van daaruit is het de afgelopen twee jaar doorgegaan naar de regio Besta.”

Hij meldt dat er een petitie is ingediend om de ontbossing te stoppen. Wel werden ze met hun aanvraag heen en weer gestuurd tussen de instellingen: “We zijn naar Riha gereden en hebben onze petitie ingediend. Ze stuurden ons terug naar Şirnex. We hebben een ontmoeting gehad met de provinciale directie. We kregen te horen: ‘Deze situatie valt buiten onze bevoegdheid. De ontbossing vindt plaats om veiligheidsredenen.” Noch de procedure, noch de aanbestedingen zijn wettelijk compliant. In de aanbesteding staat dat er tien ton hout gekapt moet worden, maar ze plunderen alles. Onder het mom van ‘veiligheid’ wordt de grootste winst gemaakt.”

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.