Het is ongeveer een jaar geleden dat de misstanden die zich afspeelden op het NTC en binnen de Nederlandse Triathlon Bond aan het licht kwamen. Al verlieten verschillende belangrijke mensen hun positie – zoals algemeen directeur Rembert Groenman, technisch directeur Adrie Berk en NTC-coach Jordi Meulenberg – lijkt er nog altijd geen drastische verandering in het beleid te zijn, zo merkt bondsarts Guido Vroemen op in een interview met Trouw. “Er zijn wat poppetjes weg, maar het oude programma draait nog gewoon. Er gebeurt in mijn ogen niks”, aldus Vroemen.

Nadat verschillende verhalen over misstanden in oktober vorig jaar via 3athlon.nl naar buiten kwamen, werd er een onafhankelijk onderzoek gestart, dat later nog opgevolgd zou worden met een verder onderzoek naar het verleden. Laatstgenoemde laat voorlopig nog op zich wachten, zo liet de NTB eerder weten. Volgens Vroemen zou er meer vaart achter de kwestie gezet mogen worden en moet er nu al harder worden ingegrepen om een echte verandering teweeg te brengen.

Al heeft Vroemen zijn hulp aangeboden, blijft het stil aan zijn kant. “Met mij als bondsarts is heel weinig gesproken. Niemand vraagt: hoe gaan we dit anders aanpakken?”, vertelt hij aan Trouw. “Op de website van de bond staat bij de topsport-protocollen een document met medische richtlijnen uit 2018. Daar is dus nog steeds geen aandacht voor. Dat verbaast me niet alleen, het irriteert en frustreert ook. Ondanks alles wat er bekend is geworden, blijkt uit niets dat de gezondheid van sporters nu vooropstaat.”

Tot nu toe heeft Vroemen slechts één keer gesproken met de nieuwe technisch directeur, Henry Bonnes. Al werd hem een vervolggesprek beloofd, is Bonnes daar nog niet op teruggekomen, vertelt Vroemen. Bonnes heeft ook meerdere malen niet gereageerd op een 3athlon verzoek tot een interview.

De tussentijds opvolger van algemeen directeur Rembert Groenman – Rita van Driel – kwam eens langs op kantoor bij Vroemen, maar ook daarna veranderde er naar zijn idee weinig. “Daarna dacht ik: nu gaat er iets veranderen. Maar nee, het bleef stil.”

Al in 2019 kaartte Vroemen de problemen bij de toen algemeen directeur Groenman en technisch directeur Adrie Berk aan. “Ik vroeg de directieleden: is gezondheid niet meer belangrijk? Depressies bij sporters, eetstoornissen en blessures die slecht behandeld werden. Ik noemde het letterlijk terreur. Dat is slecht gevallen”, vertelt Vroemen.

Atleten worden volgens Vroemen te weinig individueel begeleid. Daarnaast is er sowieso weinig aandacht voor het welzijn van de atleet, vervolgt hij: “De lichting die nu in het NTC zit, krijgt te weinig aandacht. Dan doel ik op het monitoren van de gezondheid. Vermoeidheid kun je in kaart brengen, om te kijken of het niet de verkeerde kant op gaat.” Iets wat te weinig – of zelfs niet – gebeurt legt hij uit.

Het hele interview met Trouw lees je hier.

The post Guido Vroemen vernietigend over NTB: ‘Er zijn poppetjes weg, maar atleten krijgen niet begeleiding die ze verdienen’ appeared first on 3athlon.nl.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.