Vorige keer kon men lezen wie de mensen waren die het terrein elke vrijdag op- en afbouwen. Deze keer vertel ik u over de mensen die backstage werken. Maar ook de mensen die men elke week ziet zitten op hun stoelen om de bezoekersaantallen te tellen. Sommige bezoekers vinden dit saai en stompzinnig werk, maar het is wel belangrijk om te weten hoeveel bezoekers er komen.

Ik doe dit al 16 jaar. En je weet niet wat je ziet als die mensenmassa’s het veld op komen lopen met visstoeltjes, krukjes of zelfs een deken om op te zitten. Soms in de meest fraaie kleding, chic of alledaags. Het blijft een mooi gezicht. Sommigen noemen dit  “aapjes kijken”.  Het verveelt nooit en door de jaren heen leer je de mensen kennen en wordt er vaak een praatje gemaakt. De tellers worden goed verzorgd met flesjes drinken, iets te snoepen of met fruit. Bij kou dragen we vesten en bij regen dragen we regenkapjes.

Maar laat ik beginnen bij het begin door te vertellen wie er allemaal aanwezig zijn op zo’n avond en ook heel belangrijk zijn. Het begint al om half tien in de ochtend in Mierlo-Hout bij huize Bijsterveld. Dan zijn Fred en zijn vrouw bezig met het snijden, smeren en beleggen van ruim 150 (soms meer) broodjes voor de artiesten en het backstage personeel. Fred koopt dan ook de andere artikelen in voor die avond zoals fruit, snoep en zakjes chips. Hij is tijdens de avond verantwoordelijk voor de personen die wel en niet back stage mogen komen. Je wilt niet weten wie er dan toch stiekem in de tenten van de artiesten en vrijwilligers proberen te komen. Daarom is het dragen van een polsband verplicht. Zonder band geen toegang. Fred is ook verantwoordelijk voor de kleding van de vrijwilligers. Deze kleding moet schoon en fris zijn. Maar ook de handdoeken, theedoeken en afwasdoekjes die vuil zijn, gaan met Fred mee naar huis om gewassen te worden. Ook alle koffiekannen, dienbladen en wat er verder bij komt kijken.

Op het veld kom je als eerste de muntenwagens tegen, want zonder munten geen drank. Iets verder op staat de tent van de EHBO. Zonder hen zou het niet altijd goed aflopen, denk ik. Dan zijn er nog de mensen van de security. Kan je een avond voorstellen zonder deze mensen? Het zou er misschien wel anders aan toe gaan zonder deze stevige mannen (en vrouwen). Ook heel belangrijk zijn de dames bij de toiletten. Als deze er niet waren, zou het een zooitje worden bij de toiletten. Want later op de avond wil je niet weten hoe deze toiletten er uitzien zonder deze dames. En iedere vrouwelijke bezoekster bezoekt graag een schoon toilet voorzien van voldoende wc-papier.

Dan zijn er ook nog de enthousiaste presentatoren bij podium 1 en 2. Op het hoofdpodium is dit vaak Robert van den Broek, terwijl Wendy de scepter zwaait op podium 2. Dan blijven er nog twee groepen vrijwilligers over. De mediamensen van radio, televisie en de livestream. Die zijn van Ditishelmond.nl. U zult ze ongetwijfeld zijn tegen gekomen. Denk maar eens aan de praat-Cam en de zwaai-Cam. De livestream is vaak bij de podia te vinden. Deze mensen verzorgen ook de interviews met de artiesten en de bezoekers die graag willen zwaaien. Vooral als het gezellig is en er wat gedronken is. Soms denken sommigen bij het terug zien: “och nee, heb ik dat echt gezegd?”. Dat zijn meestal de leukste momenten van de avond.

En als laatste groep vrijwilligers, de belangrijkste mensen van die avond. De mensen achter de bar. Hoeveel het er in totaal zijn weet ik niet precies maar veel, heel veel. Zij komen soms handen tekort maar iedereen word netjes geholpen, ook al kan het bij grote drukte eventjes wachten zijn. Nu weet u hoe zo’n fijn kasteeltuinconcert er uitziet en wie er voor verantwoordelijk zijn om van elk concert een topconcert te maken.

En dat allemaal onder iemand die weet hoe je een evenement kan maken met topprestaties. Dat is Geert Blenkers (in samenwerking met enkele sponsoren). Hij is wel een perfectionist. En daar draait het om. Gezelligheid, veiligheid, plezier en een geweldige avond hebben. Bedankt Geert.

Verslag: Hans Choufoer

Fotografie: Ditishelmond.nl

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.