Nederland kon vandaag – tijdens het EK Mixed Relay in München – niet meedraaien met de top. Het team met Donald Hillebregt, Rani Skrabanja, Victor Goené en Barbara de Koning liep al meteen achter de feiten aan en was daardoor nauwelijks onderdeel van de wedstrijd. Het werd een strijd in de achterhoede, waarna Nederland als veertiende de finish passeerde. Frankrijk daarentegen was voorin de race, zoals verwacht, ongenaakbaar.

Atleten raceten per ronde over een afstand van 300 meter zwemmen, 7,2 kilometer fietsen en 1600 meter lopen.

Ronde één: Hillebregt mist aansluiting met kopgroep

Al in de eerste ronde brak de groep uiteen tijdens het zwemonderdeel. Het waren Italië en Hongarije die als eerste uit het water kwamen, nauw gevolgd door Portugal. Op een vierde en vijfde plaats – een handjevol seconden achter de kop – lagen Duitsland en Spanje. Donald Hillebregt wisselde namens Nederland als achtste (+0:16). Op de fiets kwam alles weer samen tot een groep van elf. De overige zeven landen die van start gingen, misten op dit punt de boot; waaronder ook Nederland. Overigens waren ook een paar topfavorieten niet voorin de race te vinden, want Engeland en België kwamen ook in het achtervolgende fietsgroepje terecht.

Met Frankrijk en Portugal op kop waaiden er vlak voor de wissel naar het lopen nog wat atleten van de kopgroep af, waardoor Frankrijk, Portugal, Zwitserland en Noorwegen een kleine voorsprong genoten bij aanvang van het lopen. Spanje, Hongarije, Duitsland en Oostenrijk volgden kort daarna. Nederland wisselde als zeventiende (+0:42).

Max Studer zette voor Zwitserland een ijzersterk looponderdeel neer en zo was het het Zwitserse team dat als eerste werd weggetikt voor de tweede ronde. Portugal dook als tweede terug het water in (+0:03), Frankrijk als derde (+0:14) en Noorwegen vierde (+0:16). Het vijfde land – Spanje – lag al een halve minuut achter. Op welke positie Nederland terug het water in dook was onduidelijk, maar het team bevond zich achterin de race.

Ronde twee: Nederland voert strijd in achterhoede

De achterstand die Nederland al direct had opgelopen, zorgde ervoor dat het een eenzame strijd achterin het veld werd. Gezien de positie kwam Nederland vanaf deze ronde dan ook niet meer voor in de tussentijden.

Voorin de race klom Portugal na een sterk zwemonderdeel als eerste aan wal. Frankrijk volgde als tweede, op negen seconden, Noorwegen wisselde als derde (+0:16) en Zwitserland als vierde (+0:19). Op de fiets reed Frankrijk vol overtuiging richting de kop, terwijl Portugal, Noorwegen en Spanje juist wat uit beeld verdwenen. Voor de atleten voor een derde ronde het water in doken, lag Frankrijk ruim voor op de achtervolgende landen: Zwitserland (+0:36) en Duitsland (+0:51).

Ronde drie: Frankrijk breidt voorsprong uit

Nadat Frankrijk de aanval vervolgde met opnieuw een snel zwemonderdeel, zetten Duitsland en Zwitserland samen op de fiets de aanval in. Spanje, Oostenrijk en België kwamen tijdens dit onderdeel samen op ruim een minuut achterstand te liggen. Het werd snel duidelijk dat Frankrijk vandaag door zou racen richting het goud. Het land tikte haar volgende atleet met een voorsprong van 49 seconden weg. Duitsland en Zwitserland lagen nog altijd scherp in de achtervolging.

Ronde vier: Frankrijk handhaaft koppositie

Met Cassandre Beaugrand als laatst aan zet, liep de voorsprong van Frankrijk op Duitsland op naar 55 seconden. Zwitserland pakte de fiets één minuut na Frankrijk uit de rekken; niet lang daarna volgden ook Spanje en België, waardoor de strijd om het zilver en brons nog open lag in deze laatste ronde. In lijn der verwachting, maakte Frankrijk een sterke race af met een goede laatste ronde, waardoor de Fransen het goud mee naar huis mochten nemen.

Het Duitse en Zwitserse team legden elkaar daarachter het vuur aan de schenen om het zilver. Het Duitse team zette uiteindelijk een sterker looponderdeel neer, waardoor zij deze medaille claimden (+0:33).  Zwitserland nam genoegen met brons (+0:49). Nederland passeerde de streep uiteindelijk als veertiende (+4:20).

The post Nederland draait niet mee met de top tijdens EK Mixed Relay München appeared first on 3athlon.nl.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.