SCHIEDAM- Het is nog helemaal niet zo zeker dat het Rijk alle kosten vergoedt van de gemeente Schiedam voor de huisvesting van Oekraïners. Volgens raadslid Monique Rotteveel (LOS) schiet de gemeente de kosten voorlopig voor. In een schrijven aan de gemeenteraad gebruikt de burgemeester zinnen als ‘naar het zich laat aanzien’ en ‘we verwachten te ontvangen’. LOS komt daarom met schriftelijke vragen. Rotteveel: ‘Hoe zit het precies met die afspraken en wanneer komt het Rijk met dat geld over de brug? Om welk bedrag gaat het tot nu toe wat de gemeente zelf heeft moeten bekostigen en niet vergoed krijgt van het Rijk?’

Rotteveel: ‘Hoe kunt u uw Schiedamse bevolking en ons uitleggen dat mensen die gevlucht zijn uit een ‘zeer gevaarlijke oorlogssituatie’ en hier van alles voorzien worden, 14 dagen op vakantie gaan naar dat land?’Wat de fractievoorzitter van LOS ook opvalt is het toenemend aantal Oekraïners. Rotteveel: ‘De gemeente is in april 2022 begonnen met de opvang van 161 mensen. Deze maand is dat aantal gestegen naar 450 mensen. Dat is toch behoorlijk in nog geen vier maanden voor een kleine stad als Schiedam. Het kabinet deed een beroep op het Staatsnoodrecht, dus zijn de burgemeesters verplicht in Nederland om opvang voor Oekraïners te organiseren. Het kabinet heeft de afspraak met de VNG dat door de opvang de gemeenten er financieel niet op achteruit gaan. Wel is de gemeente verantwoordelijk voor het bieden van WMO-zorg. Een aandachtspunt is dat de opvang niet mag leiden tot verdringing op de woningmarkt.’

The post ‘AL 450 OEKRAÏNERS IN SCHIEDAM’ appeared first on Schiedams Nieuws.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.