Het vervolgonderzoek naar de mogelijke misstanden binnen de triathlonsport – waarbij gefocust wordt op het verleden, welteverstaan de jaren 2007-2021 – heeft maanden geduurd maar is inmiddels afgerond. Morgen, 18 augustus, deelt de NTB het onderzoeksrapport en een reactie daarop.

Dat blijkt uit een bericht dat zojuist is verstuurd naar betrokken media. De Nederlandse Triathlon Bond raakte in oktober vorig jaar in opspraak na een publicatie van 3athlon, waarin diverse topatleten aangaven dat er sprake was van angstcultuur, wanbeleid en pesterijen op en rondom het Nationaal Triathlon Trainingscentrum. Dit artikel werd vervolgens in landelijke media overgenomen en toen ging de beerput pas écht open; al snel bleek uit andere publicaties van 3athlon dat A-statussen werden verkocht aan atleten die daar eigenlijk geen recht op hadden en uiteindelijk stapte het voltallige bestuur op en zagen bondsdirecteur Rembert Groenman en Technisch Directeur Adrie Berk zich genoodzaakt hun functies neer te leggen. Ook hoofdcoach Louis Delahaije vertrok en coach Jordi Meulenberg. Uit een eerder onafhankelijk onderzoek bleek dat er inderdaad sprake was van een onveilige en zeer onprettige situatie op het NTC.

Het vervolgonderzoek – waarvan de resultaten morgen dus gepubliceerd worden – wordt gedaan door bureau Unravelling en richt zich op de jaren 2007-2021. Er zijn vier onderzoeksvragen geformuleerd: “Welke situaties en voorvallen hebben zich in 2007-2021 voorgedaan, in het bijzonder op het Nationaal Trainingscentrum Sittard met betrekking tot sociale onveiligheid (inclusief eetproblematiek en overtraindheid) en onduidelijkheid over regels en criteria?”, luidt de eerste vraag. De andere vragen die Bureau Unraveling zo duidelijk mogelijk zal proberen te beantwoorden zijn: “Welke effecten hebben deze situaties en voorvallen (gehad) op betrokken atleten? Welke systemen en structuren, waaronder de governancestructuur, speelden daarbij een rol?” En tot slot: “Wat dient hierin te veranderen?”

The post NTB publiceert morgen uitkomsten vervolgonderzoek appeared first on 3athlon.nl.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.