VLAARDINGEN- Volgens de gemeente Vlaardingen is het onjuist om de beoogde grootschalige huisvesting voor Oekraïners bij bedrijventerrein Vergulde Hand aan te duiden als asielzoekerscentrum (wat deze website wel doet). Volgens de woordvoerder van de gemeente is dat ‘feitelijk incorrect’.
 
‘In asielzoekerscentra (onder regie van het COA) verblijven asielzoekers die in afwachting zijn van hun asielprocedure en huisvesting’, stelt de woordvoerder. ‘Oekraïense vluchtelingen hoeven geen asiel aan te vragen om legaal in Nederland te verblijven. Oekraïners mogen zelf een onderkomen zoeken. Lukt dat niet, dan kunnen ze zich melden bij de gemeente.’

Volgens de begrippenlijst van de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) is een vluchteling ‘iemand die zijn land van herkomst ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging wegens ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep. Je kunt in je eigen land geen bescherming krijgen van de overheid tegen deze vervolging of de overheid is verantwoordelijk hiervoor’, aldus de UNHCR. Zo bezien is het spreken over ‘Oekraïense vluchtelingen’ door de woordvoerder van de gemeente op de eerste plaats feitelijk incorrect.

De woordvoerder van de gemeente Vlaardingen verwijst naar informatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG poogt op de eigen website, met veel woorden, duidelijk te maken wat het verschil is tussen de opvang van Oekraïners en asielzoekers, maar heeft het, tussen de regels door, ook over de rechten van Oekraïners ‘die veelal overeenkomen met de rechten die asielzoekers op grond van de Opvangrichtlijn ontvangen.’

The post VLAARDINGEN WIL TERM ‘ASIELZOEKERSCENTRUM’ NIET HOREN appeared first on Schiedams Nieuws.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.