„Ik ben echt verbaasd, dat ik me hiertegen moet verweren.” Dat zei Willem Engel vandaag in de rechtbank in Rotterdam, waar de voorman van Viruswaarheid terechtstaat voor opruiing in de vorm van opruiende coronagerelateerde tweets. „Het is evident geen opruiing, het is een politieke zaak”, verweerde Engel zich.

Dit is niet de eerste keer dat Willem Engel voor de rechter verscheen dit jaar. In september was hij er ook al bij. Vandaag is de inhoudelijke behandeling.

‘Als je komt, kom dan in liefde’

In juni 2020 werden demonstraties van Viruswaarheid op het Malieveld verboden. Engel twitterde vooraf: „Zoals je hebt gehoord heeft burgemeester Remkes van Den Haag onze demonstratie van Liefde verboden. Vanzelfsprekend kunnen wij je niet tegenhouden om, zoals je dat van plan was, gewoon naar het Malieveld in Den Haag te komen! Als je komt, kom dan in liefde…” Ruim vierhonderd mensen werden op 21 juni 2020 gearresteerd, na het uitbreken van ongeregeldheden. Volgens Engel begon de politie met het geweld.

Was dit een oproep om toch te komen, vroeg de rechter zich af. „Zo kan je het lezen, maar het staat er niet”, antwoordde Engel. Hij verwijt het Openbaar Ministerie knip- en plakwerk, omdat de oorspronkelijke tweet veel langer was. Zo stelde hij zijn volgers in dezelfde tweet ook een alternatief voor door te zeggen dat ze in plaats van te demonstreren op het Malieveld ook bloemen zouden kunnen neerleggen bij hun plaatselijke stadhuis. Engel: „En zelfs al je wat van de tweet afknipt, is er niets mis mee. Dan is de tweet nog steeds geen strafbaar feit. Als dit strafbaar is, bestaat er geen vrijheid van meningsuiting.”

‘Schadelijke tweets’

Willem Engel staat er inmiddels om bekend dat zijn tweets controversieel zijn. Het OM onderzoekt ze. Een voorbeeld:

Twitter wordt niet geladen omdat je geen toestemming hebt gegeven. Klik hier om het aan te passen.Wel toestemming gegeven maar niet getoond, herlaad de pagina.

Nee tegen de prikbussen. Zorg ook dat je alle medewerkers fotografeert, voor later zullen we maar zeggen . https://t.co/TJ9j7UV0Ay

— Willem Engel (@dancalegria) August 4, 2021

In september 2020 deelde Engel met zijn volgers het telefoonnummer van een zorgcentrum in Goirle. De oproep leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen. Engel noemde dat een doe-opdracht in zijn tweet, maar zei vandaag in de rechtszaak dat het ‘een suggestie’ was geweest. Hij zegt de tweets zorgvuldig en afgewogen te hebben opgesteld. „Daar blink ik in uit. Daarom is het zo bijzonder dat ik hier zit.”

Je kunt de rechtszaak hier live volgen.

Na Dave interesseert Donny Roelvink zich ook steeds meer in de Islam

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.