Aften

DoorHalvari

nov 22, 2022

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De blaasjes in de mond zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand.

Klachten en symptomen
Aften verschijnen in de mond aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug. Aften komen zeer veel voor: één op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.

Oorzaken
Bij het ontstaan van aften spelen verschillende factoren een rol. Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo’n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook erfelijke factoren en emotionele stress lijken een rol te spelen bij het ontstaan van aften. Een beschadiging van het mondslijmvlies (bijvoorbeeld een klein wondje in de mond) kan de ontstaansplek van aften worden. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel. Het is niet bewezen, maar bepaalde voedingsmiddelen zouden aften kunnen laten ontstaan.

Wanneer arts raadplegen?
Bij zeer ernstige klachten of bij het vaak terugkeren van de aandoening is het raadzaam om een tandarts te bezoeken. Deze kan een ernstige infectie aan het tandvlees en/of het mondslijmvlies vroegtijdig signaleren. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een scherp randje aan een gebitselement. De tandarts kan dit verhelpen. Wanneer de klachten het gevolg zijn van een slecht zittende gebitsprothese, is het verstandig om een tandarts te raadplegen.

Voorkomen van aften
Zorg voor een optimale conditie en een goede mondhygiëne. Kauw bewust en eet rustig. Poets de tanden niet te hard en niet roken.

Wat kun je er zelf aan doen?
Als de klachten draaglijk zijn, kun je het beste de spontane genezing afwachten. Deze duurt meestal een paar dagen. Voorkom uitbreiding door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen. Probeer van de aften af te blijven. Het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten.

Geneesmiddelen

Aanstipvloeistof
Om de pijn te verlichten kun je een aanstipvloeistof gebruiken. Probeer het pijnlijke plekje droog te deppen met een schoon zakdoekje of tissue. Breng vervolgens de vloeistof aan.
Als je op een grote oppervlakte een pijnstillende vloeistof hebt gebruikt, mag je de eerste tijd niet kauwen. Je kunt per ongeluk op je tong of wang bijten en zo de klachten verergeren.

Mondspoeling
Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling, kamille of waterstofperoxide kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften. Ze versnellen de genezing echter niet.

Informatie of advies
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. [email protected],
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30-13.00 en 14.00-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur! Bezoek ons ook op Facebook.

Het bericht Aften verscheen eerst op Nederweert24.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.