Nationaal Park De Groote Peel is een overwinterplek voor veel vogels. Tijdens een Vogelexcursie op zondag 4 december en zondag 15 januari (2023) kan je – samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer – ontdekken welke soorten dat zijn. De excursie start om 9.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

De Groote Peel

Wintergasten in De Groote Peel
De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de ‘wintergasten’. In de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve verschillende ganzen en eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer naar huis om te broeden. De meeste ganzen overnachten op ‘t Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Een beleving om nooit te vergeten!

Er zijn vogelexcursies wintergasten op zondag 4 december 2022 en zondag 15 januari 2023. Starten om 9.00 uur bij de ingang van het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 7,- per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Let op: De route gaat deels over onverharde peelbanen die in deze tijd van het jaar modderig kunnen zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden!

Nog meer vogels in het buitencentrum
Wie geïnteresseerd is in vogels kan niet alleen buiten, maar ook binnen in het buitencentrum zijn hart ophalen. In de winkel van De Pelen zijn boeken over vogels, verrekijkers, nestkasten en voederspulletjes verkrijgbaar. Bij de inpandige horeca kan je terecht voor een hapje en een drankje. Het buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kijk je op de website.

Foto: Marijke Vaes-Schroën

Het bericht Ontdek de ‘wintergasten’ van De Groote Peel verscheen eerst op Nederweert24.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.