Landelijk – Op maandag 5 december verstuurt de overheid om 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Daarbij kunnen mensen ervaren hoe het alarmbericht klinkt en eruitziet, en kunnen ze gelijk zien of hun telefoon een bericht ontvangt.

Inmiddels bestaat NL-Alert tien jaar en is al ruim 1.100 keer ingezet bij verscheidene situaties. Van grote branden en onverwacht noodweer, tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte gifslang.

De overheid verstuurt tweemaal per jaar een testbericht: op de eerste maandagen van juni en december. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

Iédereen direct informatie bij een noodsituatie
NL-Alert waarschuwt en informeert je wanneer je in de buurt van een noodsituatie bent. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en informeer anderen.

Zo werkt NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Volgende testbericht
Met het NL-Alert testbericht ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Het volgende NL-Alert testbericht ontvang je op maandag 5 juni 2023 rond 12.00.

Het bericht Overheid verstuurt testbericht NL-Alert op 5 december verscheen eerst op Nieuws op Beeld.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.