Bij de tweede groepswedstrijd van Wales bij het WK in Qatar, vanmorgen tegen Iran, zijn fans met hoedjes en vlaggen in regenboogkleuren opeens weer wel welkom in het stadion. Dat maakte de voetbalbond van Wales bekend.

Dat betekent dat regenbooguitingen tijdens de volgende wedstrijd van het Nederlands Elftal, vanmiddag tegen Ecuador, ook mogelijk zijn. Waarom deze vorm van protest tegen de situatie in Qatar opeens wél mag, is onduidelijk.

Regenboog in alle vormen op WK in Qatar geweigerd

Bij het eerste duel tegen de Verenigde Staten werden diverse fans van Wales met onder meer hoedjes in regenboogkleuren in het stadion geweigerd. „We hebben van de FIFA de bevestiging gekregen dat de hoeden en vlaggen in regenboogkleuren zijn toegestaan in het stadion. Alle stadions zijn hiervan op de hoogte gebracht”, aldus de voetbalbond van Wales.

Eerder deze week was een fan van Wales vol verbazing in Qatar te zien. Zij droeg een hoedje en werd geweigerd het voetbalstadion te betreden toen haar land tegen Amerika aantrad. Het was niet echt duidelijk of zij bewust voor de regenboog had gekozen, of gewoon voor ‘kleurig’, maar vermoedelijk wel. In ieder geval moest het hoofddeksel af.

Twitter wordt niet geladen omdat je geen toestemming hebt gegeven. Klik hier om het aan te passen.Wel toestemming gegeven maar niet getoond, herlaad de pagina.

This Wales fan was not allowed into their game against USA because they were wearing a rainbow bucket hat #FIFAWorldCup pic.twitter.com/KySl4ZsQjN

— Balls.ie (@ballsdotie) November 21, 2022

Er is tijdens dit WK veel te doen over uitingen ter bevordering van inclusie. De captains van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken wilden in Qatar met de speciale OneLove-aanvoerdersband spelen. Maar de FIFA liet echter weten dat er dan gele kaarten zouden volgen, waarna de nationale bonden besloten om het plan te laten varen.

Oranje weer ongeslagen in Qatar?

Het Nederlands elftal kan vanmiddag vanaf 17.00 uur tegen Ecuador voor de vijftiende keer op rij ongeslagen blijven in de groepsfase van het WK. Oranje verloor in 1994 in de Verenigde Staten voor het laatst in de poule, met 1-0 van België. Op het WK van 1998 in Frankrijk, met Guus Hiddink als trainer, speelde Nederland in de eerste ronde gelijk tegen België (0-0) en Mexico (2-2) en werd met 5-0 gewonnen van Zuid-Korea. De ongeslagen status werd op het WK van 2006 in Duitsland in de groepsfase doorgezet tegen Servië en Montenegro (1-0), Ivoorkust (2-1) en Argentinië (0-0). Bert van Marwijk won vervolgens in 2010 in Zuid-Afrika met het Nederlands elftal in de poule van Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1). Louis van Gaal zorgde er daarna in 2014 in Brazilië voor dat de ongeslagen status werd verlengd, met winst op Spanje (5-1), Australië (3-2) en Chili (2-0).

Geen protest met OneLove-band

Nedederland, Engeland en Wales zien af vandaag af van een protest op het veld tegen het verbod op het dragen van de OneLove-aanvoerdersband (waarmee de KNVB eerder blunderde). Zowel de Engelse bondscoach Gareth Southgate als Rob Page, zijn collega bij Wales, wil dat de voetballers zich focussen op de sportieve prestatie zelf. Oranje-bondscoach Louis van Gaal gaf in een persconferentie aan dat hij en zijn ploeg ook niet meer afgeleid willen worden en dat de focus op de wereldtitel moet liggen. Het Nederlands Elftal ontmoette eerder wel arbeidsmigranten in Qatar. De spelers gingen met hen in gesprek en speelden een partijtje voetbal.

Het Duitse Elftal hield als protest tegen de situatie in Qatar eerder deze week de handen voor de mond op de elftalfoto. De ploeg van Iran zong niet mee tijdens het volkslied, maar dat had te maken met de verschrikkelijke taferelen in eigen land.

Kabinet komt op 19 december met excuses voor slavernij, op acht plekken

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.