De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 12 februari 2023 om 14.00 uur een open wandeling over de Biest onder de titel ‘Nijenborgh-Aldenborgh’. De wandeling, onder leiding van stadsgids Theo Halfers, start op de hoek Kasteelsingel-Oelemarkt, nabij café De Brouwer.

Stadsgidsen Weert

Over de wandeling
Al op het einde van de dertiende eeuw verhuizen de van Hornes van hun tolkasteel in Horn naar Weert, naar de versterkte kasteelhoeve aan de Biest, de latere Aldenborgh. Rond 1450 betrekt graaf Jacob 1 met zijn gezin de tegen de stad aan gebouwde Nijenborgh. Dit imposante kasteel wordt helaas in 1702 tijdens de Spaanse Successieoorlog belegerd en verwoest. Het kasteel zal nooit meer in zijn oude glorie worden hersteld. Maar door de archeologische opgravingen in 2021-2022 weten we toch vrij nauwkeurig hoe met name de Voorhof, de voorburcht, was opgebouwd en verbonden met het kasteel. Tijdens deze wandeling langs de historische as die de Biest vormt, loopt de geschiedenis van Horne-dynastie als een rode draad door het verhaal van de gids. Aan de hand van prachtige foto’s van het archeologisch onderzoek wordt deze geschiedenis verder ingekleurd. Natuurlijk staat de stadsgids ook stil bij de herinrichting van kasteelpark Nijenborgh met het ruiterstandbeeld als blikvanger. Daarna wordt een bezoek gebracht aan de Aldenborgh, vanaf 1461 het Franciscanenklooster. Op het plein voor de Paterskerk eindigt deze boeiende wandeling.

Praktische informatie
De wanderling van zondag 12 februari start om 14.00 uur op de hoek van de Oelemarkt en Kasteelsingel, voor café De Brouwer. De kosten zijn €3,- per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De wandeling zal ca. 1,5 uur duren. Het maximaal aantal deelnemers is 20, meld je dus snel aan via [email protected] o.v.v. aantal deelnemers.

Kijk voor meer informatie op de website of op de Facebookpagina van Stadsgidsen Weert.

Het bericht Open ‘wandeling ‘Nijenborgh-Aldenborgh’ verscheen eerst op Nederweert24.

Door Halvari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.